top of page

Afrika Hakkında

DOĞU AFRİKA

Yeryüzündeki son saklı cennet…

Doğu Afrika, el değmemiş, uçsuz bucaksız sapsarı savanaları, karla kaplı zirveleri, lavların oluşturduğu vadileri, üzerinde barındırdığı sayısız vahşi yaşamı ile tam bir tezatlıklar coğrafyasıdır aslında… Hint Okyanusu kıyısındaki bembeyaz kumsalları ile Swahili sahili tropik bir cennet gibidir aynı zamanda.

 

COĞRAFYA

Dünya üzerindeki en büyük kıta olma özelliğini taşıyan Afrika kıtası, özetle 2 kısma bölünmüştür: Yukarı Afrika ve Aşağı Afrika. Kenya ve Tanzanya’nın da içinde bulunduğu Doğu Afrika ise, kıtanın Yukarı Afrika diye isimlendirilen platosunda yer alır dünya üzerindeki en büyük doğal oluşum ile sınırları belirlenmiştir: Büyük Rift Vadisi..

Türkiye’den Mozambik’e kadar uzanan, yerkabuğunda depremler sonucu meydana gelmiş 6500 km uzunluğunda çatlaktır aslında Büyük Rift Vadisi.. İçerisinde büsbütün dağları, göller zincirini, yeraltı sularını, nehirleri ve sönmüş volkanları barındıran bu “çöküntü” vadisi, çok verimli toprakları ile vahşi hayata ev sahipliği yapar. Masai Mara ve Serengeti gibi dünyanın en önemli 2 Safari Parkını da içinde barındıran Büyük Rift Vadisi, uzaydan da belirgin bir şekilde görülebilmektedir.

 

VAHŞİ YAŞAM

Doğu Afrika, özellikle de Kenya, dünyanın tartışmasız safari merkezidir. Safari geleneği, 1900’lerde öncelikle Avrupa’daki Kraliyet ailesi mensuplarının, aristokratların, politikacıların ve ünlü film yıldızlarının “Beş Büyük” olarak anılan aslan, gergedan, bufalo, fil ve leopar avlamak amacıyla Afrika’ya ziyaretleriyle başladı. Bunun yanında Doğu Afrika, dünya üzerinde en büyük vahşi yaşam gösterisi kabul edilen “ Büyük Göç”ün de anavatanı olması sebebiyle tüm vahşi yaşam meraklıları ve doğaseverler için de mutlaka görülmesi gereken bir coğrafya olmuştur. Her yıl binlerce doğasever, 2 milyonu aşkın Gnu ve yarım milyon civarında Zebra’nın toplu göçünü ve hayatta kalmak için verdikleri yaşam savaşına tanık olmak için dünyanın her yerinden Doğu Afrika’ya gelirler.

 

BÜYÜK GÖÇ

Her yıl Temmuz ve Eylül ayları arasında Kenya topraklarında bulunan Masai Mara ve Tanzanya’daki Serengeti muhteşem bir görsel şölene ev sahipliği yaparlar. “Büyük Göç” sayıları 2 milyona yaklaşan Gnu ve yarım milyon civarında Zebra sürüleri yaşamlarını sürdürebilmek için taze otlak arayışıyla Kuzey Serengeti’den Masai Mara’ya göç ederler. Tabii yalnız değildirler… Arkalarında aslan, leopar, çita, sırtlan ve akbabalar her an takiptedir. Göç sırasındaki havyaları bekleyen en önemli sınav ise, bu dönemde en yüksek su seviye ve debisine sahip Mara Nehrini geçerek karşı kıyıya ulaşabilmektir…

 

ETNİK GRUPLAR, DİLLER VE DİN

Afrika, Bantu ve Nilotic olmak üzere başlıca 2 ana lisan grubuna ayrılan yüzlerce etnik gruba da ev sahipliği yapar. Bununla birlikte yüzlerce farklı dil ve lehçe bulunur. Doğu Afrika’da resmi dil İngilizce olmakla birlikte, herkesin konuştuğu genel lisan ise Swahili’dir. Swahili, kökeni Arapça bir kelime olan “sahel”, Türkçe’de de kullanıldığı haliyle “sahil” kelimesinden türetilmiştir ve kökleri 1300 yıl öncesine, Arap ve İran’lı tacirlerin Doğu Afrika kıyısına yerleştiği dönemlere dayanmaktadır. Doğu Afrika’nın sahil kesimi Swahili lisanının en çok konuşulduğu yerdir. Aslen bir Bantu lisanı olan modern Swahili, çoğu Arapça kökenli birlerce kelimenin birleşimidir.

Doğu Afrika’da Kenya’da ağırlıklı olarak Hristiyanlık hakimken, Tanzanya’da neredeyse ülkenin yarısı Müslüman, diğer yarısı Hristiyandır. Sahil kesiminde ise, geçmişteki Arap ve İran kültürünün etkisiyle ağırlıklı olarak Müslümanlık hakimdir.

 

PARA BİRİMİ

Kenya’da geçerli para birimi Kenya Şilingi, Tanzanya ve Zanzibar’da ise Tanzanya Şilingi olmakla birlikte, Amerikan doları yaygın bir şekilde tüm otellerde kabul edilir. Neredeyse tüm otellerde para bozdurma imkanı olmakla birlikte, otellerdeki oranlar döviz bürolarına kıyasla bozduranın aleyhine olabilir. ATM’ler Doğu Afrika’da yaygın olmakla birlikte tüm otellerde kredi kartları (Visa, Mastercard) geçerlidir.

 

BAHŞİŞ

Kenya’da bahşis oldukça yaygın bir uygulamadır. Genelde maaşlar oldukça düşük olduğu için bahşiş, hizmet personelinin önemli bir gelir kaynağıdır. Kenya’da birçok insanın aylık gelirinin 50 USD’nin altında olduğu düşünülürse bahşiş hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Genelde restoranlarda kabul edilen bahşiş oranı %10 civarındadır. Safari rehberinizin, size vereceği hizmet karşılığında bir bahşiş beklentisinde olabilecektir ve bunun için de safarinizin iyi geçmesi için ellerinden geleni yapacaklardır. Genelde safariler sırasında araçta bulunan kişi başına her gün için 5 USD hesaplamak oldukça uygulanan bir bahşiş yöntemidir. 2 kişinin 5 günlük safari için toplam 50 USD bahşiş bırakması gibi…

 

PAZARLIK

Doğu Afrika’da özellikle hediyelik eşya mağazalarında pazarlık bir sanattır.

Safari programınız sırasında, özellikle bir milli parktan diğerine geçişinizde rehberinizin yol üzerinde mola verdiği noktalarda çok büyük ihtimalle bir hediyelik eşya mağazası olacaktır. Daha çok ahşap hediyeliklerin ve abanoz ağacı oyma ve işlemelerin bulunduğu bu mağazalarda pazarlık çok önemlidir. Ülkemizdeki pazarlık yöntemlerinden biraz farklı olarak, mağaza sahibi/çalışanı beğendiğiniz ürün için öncelikle sizin bir fiyat söylemenizi isteyecektir. Israrla kendisine fiyat sorulduğunda da, özellikle karşındaki beyaz insansa, yüksek bir fiyat söyleyecektir. Bu durumda satıcıya EN İYİ/EN SON fiyatını söylemesini istemelisiniz. Pazarlığa başlangıç noktanız bu fiyat olmak üzere satıcı, söylediği fiyatın yarısına veya %60’ına ürünü satmaya razı olacaktır. Bu noktada eğer yeteri kadar indirim yapmadıysa veya sizin vermek istediğiniz rakamın üzerindeyse, son verebileceğiniz rakamı söyleyerek mağazadan çıkıp gidebilirsiniz. Eğer arkanızdan geliyorsa hala pazarlık payı var demektir.. Eğer gelmiyorsa, zaten satabileceği fiyatın altında bir rakam teklif etmişsinizdir. Kenya’da pazarlık alışverişin oldukça keyifli bir kısmıdır…

 

SAAT FARKI

Doğu Afrika ile Türkiye arasında, Türkiye ileri saat (yaz saati) uygulamasında iken herhangi bir saat farkı bulunmamaktadır. Bunun dışındaki zamanlarda (GMT +3) Türkiye’den 1 saat ileridir. Günün neredeyse net olarak 12 saati gün ışığı mevcuttur. Ekvatora yakınlığı sebebiyle gündoğumu 06:30’da, gün batımı ise 18:45’te olmaktadır.

 Sorularınız için lütfen bize yazın 

Teşekkürler! Gönderildi

bottom of page