top of page

Tanzanya’da Safari İçin En İyi Beş Seçenek

Güncelleme tarihi: 24 Oca 2019

Tanzanya’da bir safari turu planlıyorsanız, gün sayınıza göre aşağıdaki bölgeleri tur planınıza dâhil edebilirsiniz. Bölgeler arasındaki mesafeleri de dikkate almayı unutmayın. Bir hafta civarında bir safari planlıyorsanız, her yeri üstünkörü görmektense birbirine yakın birkaç seçeneği bir araya getirerek gün içerisindeki zamanınızı hayvanların izini sürmeye harcamalısınız. Çok yeri görmeye dayalı bir tur planı, zamanınızı parklar arasındaki yolculuklarda harcayarak daha az safari yapmanıza ve doğal yaşamın içinde az zaman geçirmenize neden olabilir. Şimdi Tanzanya’da safari için en uygun bölgelere geçelim:


1-Serengeti Milli Parkı

Unesco’nun Dünya Miras Listesinde yer alan Serengeti Milli Parkı, safari için vazgeçilmez bir bölge. 14.750 km2’lik geniş düzlüklere sahip Serengeti Milli Parkı Afrika’nın 5 büyüğü (Big Five) olarak bilinen “Aslan, Leopar, Fil, Gergedan ve Bufaloların tümünü görebileceğiniz, beş yüz farklı kuş türü ve çok sayıda başka canlıya ev sahipliği yapan bir bölge. İyi bir gözlem yapabilmek ve farklı anları yakalayabilmek için Serengeti’de en az birkaç gün geçirmeyi düşünmelisiniz. Bir buçuk milyon öküz başlı antilop ve iki yüz elli bin zebranın katıldığı Büyük Göçün (Great Migration) izlenmesi için de en çok tercih edilen bölge olan Serengeti Milli Parkında beş büyükler dışında su aygırı, impala, sırtlan, ceylan, babun, zürafa, kartal, devekuşu, leylek ve çok sayıda farklı türü bir arada görebilirsiniz.

2-Ngorongoro Krateri

Masai dilinde “Hayatın Hediyesi” anlamına gelen Ngorongoro Krateri ve çevresindeki koruma alanı da Serengeti gibi Unesco’nun Dünya Miras Listesinde yer alıyor. Ngorongoro krateri bundan yaklaşık üç milyon yıl önce gerçekleşen bir volkanik patlama sonrasındaki çöküntüyle oluşmuş aktif olmayan bir krater. Tanzanya’daki diğer koruma alanlarından en önemli farkı ise, Ngorongoro’nun yaban hayatının yanında insan yerleşimine de izin verilen tek koruma alanı olması. Bölgede yer alan Oldupai Gorge, insan evriminin ilk halkalarına ilişkin fosillere ev sahipliği yapan ve insan türünün gelişimine ilişkin çok önemli bilgiler içeren bir bölge. 25 bin kadar büyükbaş hayvanın yaşadığı Ngorongoro Koruma Alanı aslan, fil, zebra, bufalo, timsah, çita, leopar ve su aygırı gibi çok sayıda farklı türü barındırmaktadır.

3-Manyara Gölü Milli Parkı

Hemingway’in Afrika’nın en güzel gölü dediği Manyara Gölü, suyunun en yüksek olduğu zaman 200 km2’lik büyüklüğe sahip. Gölün içinde yer aldığı milli park ise 330 km2 büyüklükte. Bir günlük safaride ortalama 100 farklı kuş çeşidi görebileceğiniz Manyara Gölü Milli Parkı içinde 500’e yakın kuş türü bulunuyor. Kuş gözlemcilerinin en çok tercih ettiği bögelerden birisi olan Manyara Gölü çevresi ayrıca leopar, mavi maymun, aslan, çita, fil, zürafa, ceylan, impala, zebra ve su aygırı gibi çok farklı türlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle yağışlı dönemde, büyük flamingo sürülerini izlemek isteyenler için Manyara Gölü en doğru bölge.

4-Tarengire Milli Parkı

Tarangire, Tanzanya’nın büyüklük açısından altıncı sıradaki milli parkı. Parkın içinden geçen Tarengire Nehrinden adını alan milli park Baobab ağaçları ve kalabalık fil sürüleriyle ünlü. Manyara bölgesindeki Tarengire Milli Parkı özellikle nehir etrafındaki vahşi yaşamı görüntülemek isteyenler için son derece güzel manzaralar sunuyor. Göç eden öküz başlı antiloplar ve zebra sürülerinin geçiş yeri olan Tarengire 550’den fazla kuş türü ve çok sayıda hayvana ev sahipliği yapıyor. 2.850 km2’lik bir alanı kaplayan Tarengire safari turlarının en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor.

5-Selous Koruma Alanı Selous Koruma Alanı, vahşi hayvanlar ve el değmemiş doğası nedeniyle Unesco’nun Dünya Mirası Listesinde yer alan Tanzanya’daki bir başka koruma bölgesi. 54.600 km2’lik yüzölçümüyle yaban hayatı için Afrika’daki en geniş yaşam alanına ev sahipliği yapan Selous’un güney bölgesi tehlikeli uçurumları ve sık ormanlar nedeniyle ziyarete kapalı. Tanzanya’nın toplam yüzölçümünün %5’ini oluşturan Selous Koruma Alanı, hayvan sayısı olarak da öne çıkıyor.

1976 yılında Selous’ta 109 bin olan fil sayısı, 2013’te 13 bine düşmüş. Bu düşüşteki en önemli neden ise kaçak avlanan kişilere gizlice destek olan devlet görevlileri, politikacılar ve iş adamları olarak gösteriliyor.

Tarih, rota ve konaklama açısından size en uygun safari planı için hemen bizimle iletişim kurabilirsiniz.

1.205 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page