top of page

Tarangire Nehri ve Tarangire Milli Parkı

Tanzanya’daki parklar içinde büyüklük açısından altıncı sırada yer alan Tarangire Milli Parkı, Manyara Gölü’nün güneydoğusunda yer alıyor. Adını içindeki Tarangire Nehri’nden alan Milli Park toplamda 2.850 km2’lik yüzölçümüne sahip.


550’den fazla kuş çeşidine ev sahipliği yapan Tarangire Milli Parkı’ndaki görebileceğiniz ve göremeyeceğiniz hayvanlar şunlar:

Fil (Çok Sayıda)Zebra (Çok Sayıda)Öküz Başlı Antilop (Çok Sayıda)Bufalo (Çok Sayıda)Suaygırı (Çok Sayıda)Zürafa (Çok Sayıda)Aslan (Görülebilir Sayıda)Sırtlan (Şanslıysanız Görebilirseniz)Leopar (Seyrek)Çita (Seyrek)Afrika Yaban Köpeği (Çok Seyrek)Gergedan (Yok)


Tarangire Milli Parkı Manyara Gölü Parkını da içine 20.000 km2’lik büyük bir ekosistemin parçası. Milli Parka yaşam sağlayan ana etken Tarangire Nehri ve ona bağlı göç hareketleri. Tarangire bölgesindeki hayvanlar yağışlı dönem geldiğinde 20.000 km2’lik geniş alana dağılıp, kurak sezonun başında ise Tarangire Nehrine doğru geri dönmeye başlıyorlar. Zebra, ceylan ve öküz başlı antilopların başı çektiği bu göç hareketi Haziran ile Ekim ayları arasındaki kurak sezonda nehir çevresine yöneldiğinde, Tarangire Milli Parkındaki ziyaretçi sayısı da oldukça artıyor.

Göç eden hayvanların Tarangire’ye dönüşü genellikle Haziran ayı içerisinde başlıyor. Mevsimsel hareketlere göre değişmekle beraber Kasım sonuna kadar nehir civarında bulunan hayvanlar yağışların başlamasıyla birlikte nehirden uzaklaşmaya başlıyorlar. Kurak sezonda 700’den fazla aslanın yaşadığı Tarangire Milli Parkı, Tanzanya’daki parklar arasında hayvan yoğunluğu açısından Serengeti’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Kuş gözlemcileri açısından en fazla tercih edilen parklardan birisi olan Tarangire Milli Parkı özellikle Serengeti Milli Parkı ve Ngorongoro Koruma Alanına olan yakınlığından dolayı genellikle tüm safari rotaları içinde yer alıyor. Temmuz ve Ekim ayları daha fazla hayvan görebilmek açısından en uygun dönem ancak diğer aylara göre konaklama ücretleri biraz daha yüksek. Ayrıca kurak sezonda sivrisinekler ve sıtma riski en alt seviyeye düşüyor.


Eğer kuş görmek istiyorsanız göçmen kuşların parkta olduğu Kasım – Mayıs yani yağmurlu dönemi tercih etmenizde yarar var. Bu dönemde konaklama ücretlerinin daha hesaplı ve parktaki ziyaretçi sayısın da daha az olacağından daha keyifli bir gezi planı yapabilirsiniz. Yağışlı dönemde park sizi yeşiller içinde karşılayacağından doğa fotoğrafları aşısından da bu sezonun daha fazla tercih edildiğini hatırlatmakta yarar var. Mart ve Nisan ayları yağışların artmasından dolayı ziyaretçi sayısının da en düşük olduğu aylar.

97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page